Acordul semnat între Poşta Română şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali încheie greva

Getting your Trinity Audio player ready...

Compania Naţională „Poşta Română” şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au ajuns la un acord important, semnând un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM). Anunţul, făcut marţi seară de Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, marchează sfârşitul grevei generale şi promite un viitor mai stabil pentru angajaţii companiei.

Acordul vine în urma unei perioade de tensiuni, greva fiind declanşată pe 1 aprilie 2024, afectând serviciile poştale şi distribuţia drepturilor sociale, inclusiv pensiile. Greva a reprezentat un punct culminant al negocierilor pentru un contract colectiv de muncă care a întârziat să fie semnat cu 114 zile.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali a convenit să înceteze imediat greva generală odată cu înregistrarea noului CCM la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti. Acest pas este esenţial pentru reluarea serviciilor poştale în întreaga ţară, asigurând că angajaţii implicaţi în conflictul de muncă îşi vor relua atribuţiile de serviciu.

Contractul colectiv de muncă prevede o majorare salarială aplicată în două etape:
– Salariul minim în cadrul Companiei Naţionale „Poşta Română” va creşte la 3.700 lei brut, începând cu 1 iulie 2024.
– Veniturile angajaţilor vor cunoaşte o creştere medie de 420 lei brut (inclusiv salariul de bază şi sporul de loialitate), începând cu 1 septembrie 2024.

Greva a implicat până la 20% din forţa de muncă a companiei, ceea ce a pus presiune asupra distribuţiei drepturilor sociale. Compania a reuşit să asigure distribuţia a aproximativ 70% din pensii, în pofida dificultăţilor, şi a anunţat că activităţile au revenit la normal în majoritatea regiunilor, inclusiv la Oficiul Poştă Curierat Bucureşti şi alte hub-uri regionale.

Ministrul Bogdan Ivan a subliniat importanţa predictibilităţii pentru angajaţii Poştei Române şi a reiterat angajamentul guvernului de a asigura distribuţia la timp a pensiilor şi a altor prestaţii. Acest acord este văzut ca un pas crucial către îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în cadrul Companiei Naţionale „Poşta Română” şi spre stabilizarea serviciilor critice oferite cetăţenilor.